Zihniniz hiç susmuyor mu? Aşırı düşünmeyle baş etmenin 6 etkili yolu

Zihnin Düşünce Seyahatleri ve Aşırı Düşünmeden Kurtulma Yolları

Bilim insanı Doç. Dr. Berke Kırıkkanat, insanların zihinlerinin bir ya da birden fazla konu hakkında düşünce seyahatlerine çıktığını ve bu düşünme yetisinin diğer canlılardan ayıran önemli bir özellik olduğunu vurguladı. Ancak Doç. Dr. Kırıkkanat, düşünceler üzerine düşünmenin sınırlarını bilmeden aşırı düşünme tuzağına düşme riskine dikkat çekti. Aşırı düşünme, tehlikeli, işlevsel olmayan ve sağlıklı olmayan bir düşünme alışkanlığıdır ve karar vermeyi zorlaştırarak problemlere odaklanarak zaman harcamaya neden olabilir.

Doç. Dr. Kırıkkanat: Kontrol Etme Arzusu ve Aşırı Düşünmenin Yol Açtığı Sorunlar

Doç. Dr. Kırıkkanat, insanların takılıp kaldığı noktaları şu şekilde sıraladı:

  • Bireyin hayatının her alanını kontrol etme arzusu,
  • Belirsizliğe tahammülsüzlük,
  • Her şeye çare arama eğilimi,
  • Pişmanlık ve başarısızlık korkusu,
  • Kusursuz olma çabası,
  • Olayları felaketleştirme ve aşırı genelleme eğilimi.

Doç. Dr. Kırıkkanat, aşırı düşünmenin neden olduğu sorunlara da şu şekilde değindi:

  • Düşük ruhsal ve bedensel enerji,
  • Düşük yaşam doyumu,
  • Odaklanma problemleri,
  • Ruhsal rahatsızlık,
  • Uykusuzluk ve
  • Eylemsizlik halini.

Aşırı Düşünmeden Kurtulmak İçin 6 Etkili Öneri

Doç. Dr. Berke Kırıkkanat, aşırı düşünmeden kurtulmanın yollarını şu şekilde sıraladı:

1. Düşüncelerinizi Fark Edin

Düşünceler üzerinde farkındalık geliştirmek, aşırı düşünme alışkanlığını azaltmanın ilk adımıdır. Bilinçli farkındalık egzersizleriyle, düşüncelerinizi ve beraberinde getirdiği duyguları gözlemleyebilir ve problemleri tarif edebilirsiniz.

2. Yapabileceklerinize Odaklanın

Kendinizi tanıyarak güçlü yönlerinizi belirleyin. Bu sayede zihinsel problemlerle baş etme konusunda kendinize olan güveninizi artırabilirsiniz.

3. Düşünme Hataları Üzerine Çalışın

Felaket senaryolarıyla uğraşmak yerine, düşüncelerinizi sorgulamayı öğrenin. Aşırı genelleme yapma alışkanlıklarınızı fark edin ve bunları değiştirmeye çalışın.

4. Dikkat Dağıtıcı Egzersizler Yapın

Düşüncelerinizden kurtulmanın en etkili yollarından biri de dikkatinizi başka şeylere vermek olabilir. Hoşunuza giden aktivitelerle meşgul olun ve farkındalığınızı artırın.

5. Kusursuz Olmadığınızı Kabul Edin

Hatalar yapmanın doğal olduğunu kabul edin ve kendinizi suçlamayı bırakın. Bu sayede belirsizliklere daha iyi adapte olabilirsiniz.

6. Destekleyici Bir Çevre Edinin

Çevrenizdeki insanların olumsuz enerjilerinden uzak durmaya çalışın. Pozitif ve destekleyici ilişkiler, aşırı düşünme alışkanlığını azaltabilir.

Related Posts

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Öğretmenler İçin MEB’ten İl İçi Mazeret Duyurusu

Öğretmen İl İçi Mazeret duyurusu.. MEB tarafından 2025 yılı yaz tatili öğretmenlerin il içi mazerete bağlı yer değiştirme işlemlerine ilişkin duyuru yayımlandı.

Bayram dönüş yolunda ‘uyku apnesi’ uyarısı

Prof. Dr. Tevfik Özlü, bayram tatili dönüşünde yolculuk yapacak sürücüleri ‘uyku apnesi’ konusunda uyardı.

Gece 3’te uyanıp düşünmekten yoruldunuz mu? İşte endişeleri durduran 4 kelime

Gecenin bir yarısı, saat 03.00’te aniden uyandığınız oldu mu? Peki tüm endişelerden sizi bir çırpıda arındıran 4 kelime olduğunu söylesek?

Sınav Öncesi Beslenme Nasıl Olmalı?

Sınav öncesi beslenme hakkında bilgi veren Uzm. Diyetisyen Esra Öztürk, sınav öncesi alınacak gıdaların sınav başarısına etkisini anlattı.