YouTube canlı yayın kısıtlaması yolda: Kimler etkilenecek?

YouTube, Canlı Yayın Kurallarını Değiştiriyor: Artık Minimum Yaş 16!

YouTube, canlı yayın sisteminde önemli bir değişikliğe gidiyor. Yapılan duyuruya göre, artık yayın yapabilmek için gereken minimum yaş 16’ya yükseltildi. 22 Temmuz 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan yeni kurallar kapsamında, 16 yaşından küçük içerik üreticileri yalnız başlarına canlı yayına çıkamayacak. 16 yaşından ufak kullanıcıların yayın açabilmesi için fiziksel olarak bir yetişkinin yanlarında olması şart olacak. Bu kurallar, YouTube’un tüm platformlarında, Android, iOS ve masaüstü dahil olmak üzere geçerli olacak.

Bugüne kadar yayın yapabilmek için gereken minimum yaş sınırı 13’tü ve 13 yaş üstü kullanıcılar tek başlarına canlı yayın yapabiliyordu. Ancak yeni kurallar ile birlikte 13-15 yaş arası yayıncılar da tek başlarına yayın açamayacaklar.

YouTube, değişikliği resmi yardım sayfası üzerinden duyurdu. Yapılan resmi açıklamada, “22 Temmuz itibarıyla canlı yayın için gereken minimum yaşın 16’ya çıkarıldığı” belirtildi.

Kural İhlalinde Alınacak Cezalar

YouTube, kurallara uymayan yayınlara çeşitli cezalar getirecek. Kademeli olarak uygulanacak ceza sistemi içerisinde canlı sohbet özelliğinin devre dışı bırakılması, yayın kısıtlamaları ve hatta geçici yayın yasakları bulunuyor. Kuralları sürekli ihlal eden kanallar ise yayınlarının kaldırılması ya da hesaplarının kapatılması gibi daha ağır cezalarla karşı karşıya kalabilirler.

YouTube, kullanıcıların bu kuralı atlatmak için başka bir kanal açarak ya da farklı bir hesapla yayın yaparak “hile” yapamayacaklarını vurguluyor. Şirket, muhtemelen algoritma yardımıyla bu tür hesapları tespit edecek ve gerekli yaptırımları uygulayacak.

16 yaşından küçük içerik üreticileri, yayınlarını devam ettirmek istiyorlarsa, kanallarına bir yetişkini “editör, yönetici ya da sahip” olarak eklemeleri gerekiyor. Ayrıca yayında bulunan yetişkinin net bir şekilde kameralarda görünmesi ve aktif olarak yayına katılması da gerekiyor.

Şirket, bu kararın neden alındığını açıklamasa da, çocuk güvenliği konusundaki endişelerin etkili olduğu düşünülüyor. Genç yayıncıların içerik stratejilerini bu kurallara göre yeniden şekillendirmeleri bekleniyor.

Related Posts

Dünya her 90 saniyede bir titreşti: Bilim insanları Grönland’daki gizemi aydınlattı

Gezegenin kalbinden yükselen esrarengiz titreşimlerin ardında, Grönland’ın derinliklerinde saklı iklim kaynaklı bir felaket yatıyor.

Kredi kartı kullanan herkes bu tuzağa düşebilir: Bir tıklamaya suç zincirine dahil olabilirsiniz

Kredi kartının yaygın biçimde kullanıldığı bu dönemde, dolandırıcılar radarına borçlu vatandaşları aldı. Nakit kullanımının azaldığı, alım gücünün düştüğü günümüzde insanlar geçimlerini kredi kartıyla sağlamaya çalışırken, dolandırıcılar bu durumu fırsata çevirdi.

ChatGPT’de model seçebileceksiniz

OpenAI’ın ChatGPT’sinde farklı GPT’leri seçme imkanı sunulmaya başlandı.

Doğa ve su sporlarını bir araya getirdiler

SUBÜ Dağcılık ve Doğa Sporları Topluluğu tarafından doğa ve su sporlarını bir araya getiren wakeboard etkinliği düzenlendi.

Araç almayı düşünenler dikkat! Uzmanlar ’14 gün’ uyarısı yaptı

Sıfır otomobil almayı planlayanlar için son uyarı! Uzmanlar, 1 Temmuz’da araç fiyatlarının büyük oranda artacağını belirtiyor. Benzinli ve dizel araçlar arasındaki farkın kapanmasıyla, 1 milyon TL altındaki modellerin fiyatı hızla yükselecek. Uzmanlara göre fırsatları kaçırmamak için Haziran ayı son şans olabilir.

iOS 26’da çocukların güvenliği için yeni bir uygulama var

Apple’ın geçtiğimiz günlerde duyurduğu iOS 26 sürümü, çocukların yeni numaralara mesaj göndermek için ebeveynlerinin iznini almasını gerektirecek.