Sınav Öncesi Beslenme Nasıl Olmalı?

Uzman Diyetisyen Esra Öztürk’ten Sınav Öncesi Beslenme Tüyoları

Sınav dönemlerinde beslenmenin önemine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, alınacak gıdaların sınav başarısını nasıl etkilediğini anlattı.

Sınav stresinin vücut sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Öztürk, özellikle üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin beslenme alışkanlıklarında gözle görülür değişiklikler yaşadığına dikkat çekiyor. Beslenme açısından dengeli ve doğru tercihlerin önemine vurgu yapan uzman, bu sürecin başarıyı artırmak ve psikolojik dengeyi sağlamak için kritik olduğunu ifade ediyor.

Kahvaltı Günün En Önemli Adımı

Sınav döneminde atlanan kahvaltının, günün en önemli öğünü olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, kahvaltının güne enerjik başlamak ve konsantrasyonu artırmak açısından önemli olduğunu vurguluyor. Kahvaltıda kaliteli protein, sağlıklı yağ ve kompleks karbonhidratlara yer verilmesini öneren Öztürk, zihinsel odaklanmanın artması için böyle bir kahvaltının gerekliliğine işaret ediyor.

Dengeli Bir Öğün Başarının Anahtarı

Öğün atlamak veya abur cubura yönelmek yerine dengeli bir beslenme alışkanlığının uzun vadede daha faydalı olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, her öğünde sebze, tam tahıllı karbonhidrat, sağlıklı yağ ve proteinin bulunması gerektiğini söylüyor. Kaliteli protein kaynakları, kompleks karbonhidratlar ve sağlıklı yağların bağışıklığı ve zihinsel dayanıklılığı desteklediğine dikkat çekiyor.

Basit Şekerlere Hayır, Doğal Karbonhidratlara Evet

Şekerli gıdaların uzun vadede dikkat dağınıklığına neden olabileceğini belirten Öztürk, kuru veya taze meyveler ile tam tahılların tercih edilmesi gerektiğini öneriyor.

Ara Öğünlerle Kan Şekerini Dengede Tutun

Gün içinde sağlıklı ara öğünlerin önemine değinen Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, çiğ badem, su, süt, kefir, tam buğday ekmeği ve meyve gibi seçeneklerin ideal ara öğünler olduğunu belirtiyor. Bu sayede enerjinin korunabileceğini ve açlık krizlerinin önlenebileceğini söylüyor.

Omega-3 Yağ Asitleri: Zihin Dostu Besinler

Omega-3 yönünden zengin besinlerin hafıza ve öğrenme fonksiyonlarını desteklediğini belirten Öztürk, haftada en az 2-3 kez yağlı balık tüketmenin beyin sağlığı açısından faydalı olduğunu ifade ediyor.

Yeterli Sıvı Alımı Unutulmamalı

Su tüketiminin konsantrasyonu korumak ve yorgunluğu önlemek açısından önemli olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, günde en az 8-10 bardak su içilmesi gerektiğini söylüyor.

Sınav Sabahı Yeni Şeyler Denemeyin

Sınav sabahı alışık olunan besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Öztürk, sindirimi zor besinlerden kaçınılması gerektiğini vurguluyor.

Çikolata İyi Gelir Mi?

Çikolatanın ölçülü tüketilmesi gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, bitter çikolatanın tercih edilmesinin daha sağlıklı bir seçenek olduğunu ifade ediyor.

Uyku ve Hareketi de İhmal Etmeyin

Düzenli uyku ve fiziksel aktivitenin beslenme kadar önemli olduğunu belirten Öztürk, günde 7-8 saat kaliteli uyku almanın stresi azaltmada etkili olduğunu söylüyor.

Ailelere Büyük Görev Düşüyor

Sınav sürecinde ailelerin öğrencilere destek olmalarının önemine değinen Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, evde öğün düzenine dikkat edilmesi gerektiğini ve sabırla beslenme alışkanlıklarının yönlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

ERDEM SAĞLIK GRUBU HAKKINDA

Hasta memnuniyetini ön planda tutan Erdem Sağlık Grubu, sağlık sektöründe yüksek hizmet kalitesi ve hasta haklarına saygılı anlayışıyla hizmet sunmaktadır. Bünyesinde bulunan hekimler ve yatak kapasitesi ile kaliteli sağlık hizmeti vermeyi amaçlamaktadır.

Related Posts

Yediğimiz sebze ve meyve ne kadar sağlıklı?

“Günümüzde tarım ilaçlı sebze ve meyvelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı göz ardı edilmemeli’’ uyarısında bulunan Prof. Dr. Erk, bu konuda dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü. 

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.