LG’nin devrimsel “rüya OLED” teknolojisi gerçeğe bir adım daha yaklaştı

Rüya OLED Teknolojisi Artık Gerçek Oluyor

OLED ekranların uzun süredir yaşadığı mavi piksel verimsizliği sorunu, LG Display tarafından çözüme kavuşturuluyor. Şirket, mavi fosforesan OLED (PHOLED) teknolojisini ticarileştirdiğini duyurdu. Bu önemli gelişme, uzun zamandır hayalini kurduğumuz “rüya OLED” ekranlarının yakın geleceğe taşınmasını sağlıyor. Bu yeni teknolojiyle, kırmızı, yeşil ve mavi alt piksellerde fosforesans kullanılarak daha kaliteli ekranlar üretilebilecek.

Zayıf Halka Artık Güçleniyor

OLED ekranlar, organik bileşenlerin ışık yayma özelliklerinden faydalanarak görüntüleri oluşturuyor. Fosforesan materyaller, floresanlara göre daha az enerji tüketmenin yanı sıra daha uzun ömürlü olmalarıyla biliniyor. Ancak mavi piksellerdeki verimsizlik ve kısa ömür nedeniyle bu alanda halen sorunlar yaşanıyordu, ki bu durum aynı zamanda ekran yanması gibi problemlerin ortaya çıkmasına sebep oluyordu.

LG Display, Universal Display Corporation (UDC) ile iş birliği yaparak bu mavi piksel sorununa çözüm getiriyor. Yeni mavi PHOLED panellerde çift katmanlı tandem yapı kullanılıyor. Bu yapı, yüksek verimli mavi fosforesan emisyonu sağlarken aynı zamanda uzun ömürlü floresan mavi katmanı da içeriyor. Bu sayede enerji açısından daha verimli ve daha kararlı paneller üretilebiliyor.

Verimlilik Artık Daha Yüksek

LG’nin açıklamasına göre, yeni teknoloji sayesinde OLED TV’lerde enerji tasarrufu yüzde 15’e kadar çıkabiliyor. Özellikle batarya ile çalışan akıllı telefonlar ve tabletler gibi cihazlarda daha az enerji tüketilmesi, kullanım sürelerini artırabilir. LG Display’in büyük markalara panel tedarik etmesi göz önüne alındığında, bu teknolojinin kısa sürede geniş kitlelere ulaşması bekleniyor.

Şirketin belirttiğine göre, yapay zeka bilgisayarları (AI PCs) ve AR/VR cihazları gibi yüksek çözünürlüklü ve yüksek verimli ekran gerektiren cihazlar, yeni mavi PHOLED teknolojisine odaklanacak. LG Display, 11 Mayıs’ta San Jose’de düzenlenecek olan SID Display Week 2025 etkinliğinde, küçük ve orta boyutlu cihazlara (örneğin akıllı telefon ve tabletler) yönelik geliştirdiği mavi fosforesan OLED panelini sergileyecek.

Yeni üretim sürecinin ek maliyetlere sebep olabileceği için büyük ekranlı OLED TV’ler için bu teknolojinin yaygınlaşması biraz zaman alabilir. Ancak ticarileşmiş olan bu teknolojinin gelecekte daha da geliştirilerek daha geniş bir alana yayılması bekleniyor.

Related Posts

Yaz geldi, sakın aracınızı bu ağaçlara yaklaştırmayın: İkinci elde değeri çok düşüyor

Yaz aylarında serin bir gölge ararken, aracınızın gelecekteki değerini riske atmayın. Ağaç altına park etmeden önce, sadece gölgesine değil, türüne de dikkat edin.

106 yıllık otomotiv devi logosunu değişti

Ünlü otomobil markası Bentley beşinci kez logo değişikliğine gitti.

CERN’de tarihi deney: Bu iki madde ilk kez çarpıştırılıyor! Peki ama neden?

CERN’de bulunan dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısında, tarihte ilk kez Proton ve Oksijen çarpıştırıldı. Yeni çarpışmayla başlayan bu sürecin evrenin sırlarına ışık tutması bekleniyor.

Dünya her 90 saniyede bir titreşti: Bilim insanları Grönland’daki gizemi aydınlattı

Gezegenin kalbinden yükselen esrarengiz titreşimlerin ardında, Grönland’ın derinliklerinde saklı iklim kaynaklı bir felaket yatıyor.

Kredi kartı kullanan herkes bu tuzağa düşebilir: Bir tıklamaya suç zincirine dahil olabilirsiniz

Kredi kartının yaygın biçimde kullanıldığı bu dönemde, dolandırıcılar radarına borçlu vatandaşları aldı. Nakit kullanımının azaldığı, alım gücünün düştüğü günümüzde insanlar geçimlerini kredi kartıyla sağlamaya çalışırken, dolandırıcılar bu durumu fırsata çevirdi.

YouTube canlı yayın kısıtlaması yolda: Kimler etkilenecek?

Youtube yaptığı açıklama ile canlı yayın sisteminde bazı değişikliklere gidileceğini açıkladı. En önemli değişiklik ise artık 16 yaş altındakiler artık yetişkin olmadan yayın yapamayacak.