Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek

Kök Hücre Laboratuvarı, Türkiye’de Kanser Tedavisine Yeni Bir Soluk Getiriyor

SAMSUN – Kök Hücre Uzmanı Prof. Dr. Erdal Karaöz, Türkiye’de kanser tedavisinde çığır açacak özel hücrelerin üretildiği laboratuvarın kurulma aşamasında olduğunu duyurdu.

Prof. Dr. Erdal Karaöz, Orta Karadeniz bölgesindeki hekimlere kök hücre tabanlı tedaviler ve gen tedavileri konusundaki güncel gelişmeleri paylaşmak üzere Samsun’da düzenlenen bir toplantıda konuştu.

Karaöz, kök hücrelerin tıpta giderek daha fazla önem kazandığını belirterek, mevcut şartlarda bazı hastalıkların tam olarak tedavi edilemediğini vurguladı. Özellikle nörodejeneratif hastalıkların, ilgili organlardaki hücrelerin ölümü ve işlev kaybıyla ilişkili olduğunu belirterek, mevcut tedavi yöntemlerinin bu hücreleri geri getiremediğini ifade etti.

Prof. Dr. Karaöz, Türkiye’deki Sağlık Bakanlığı denetiminde onaylanmış hücresel tedavilerin hastalara yardımcı olduğunu ve ülke genelinde bu alanda önemli ilerlemeler kaydedildiğini de sözlerine ekledi.

Hastalara uygulanan tedavilerin uluslararası standartlara uygun bir şekilde laboratuvar ortamında üretilmesi gerektiğini vurgulayan Karaöz, hastalara yanıltıcı vaatlerin verilmemesi gerektiğini ve tedavinin gerçekten fayda sağlayacak hastalara uygulanması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Karaöz, kök hücrelerin kansere sebep olmadığını vurgulayarak, kullanılan kök hücrelerin herhangi bir ciddi yan etkiye yol açmadığını ve kanser riski taşımadığını ifade etti.

Hematolojik malignanslar için yeni bir teknoloji olan CAR T-cell’in önemine de değinen Karaöz, Türkiye’de de bu güçlü hücrelerin üretileceği bir laboratuvarın kurulma aşamasında olduklarını açıkladı. Bu laboratuvarın kanser hücrelerini hedef alarak tedavi edici hücreler üreteceğini ve gelecekte pek çok hastalığın tedavisinde kullanılabileceğini belirtti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Related Posts

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Öğretmenler İçin MEB’ten İl İçi Mazeret Duyurusu

Öğretmen İl İçi Mazeret duyurusu.. MEB tarafından 2025 yılı yaz tatili öğretmenlerin il içi mazerete bağlı yer değiştirme işlemlerine ilişkin duyuru yayımlandı.

Bayram dönüş yolunda ‘uyku apnesi’ uyarısı

Prof. Dr. Tevfik Özlü, bayram tatili dönüşünde yolculuk yapacak sürücüleri ‘uyku apnesi’ konusunda uyardı.

Gece 3’te uyanıp düşünmekten yoruldunuz mu? İşte endişeleri durduran 4 kelime

Gecenin bir yarısı, saat 03.00’te aniden uyandığınız oldu mu? Peki tüm endişelerden sizi bir çırpıda arındıran 4 kelime olduğunu söylesek?

Sınav Öncesi Beslenme Nasıl Olmalı?

Sınav öncesi beslenme hakkında bilgi veren Uzm. Diyetisyen Esra Öztürk, sınav öncesi alınacak gıdaların sınav başarısına etkisini anlattı.