Kalp Krizi Anında Aspirin Çiğneyin

Kalp Krizi Durumunda Aspirin Çiğneyin ve Sağlık Kuruluşuna Ulaşın, Uzmanlar Uyarıyor

İSTANBUL – Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hüseyin Özdil, son yıllarda her yaş grubunda artan kalp krizi vakalarına dikkat çekiyor. Kalp krizi belirtileri yaşayan kişilerin aspirin çiğneyip suyla yutarak hemen sağlık kuruluşuna gitmesi gerektiğini belirtiyor.

Kalp krizi vakaları, her geçen gün artıyor. BHT Clinic İstanbul Tema Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hüseyin Özdil, kalp krizi vakalarının neden arttığına ve acil durumlarda yapılması gerekenlere dikkat çekiyor.

“Kalp krizinde en belirgin belirtilerden biri göğüs ağrısıdır. Ancak her göğüs ağrısı kalp krizi anlamına gelmez” diyen Dr. Özdil, “Ağrının karakteristik özellikleri arasında göğsün ortasında baskı hissi, yanma hissi ve sıkışma yer alır. Bu ağrıya soğuk terleme, bulantı, kusma eşlik edebilir. Ağrı kol, omuz, çene, boyun ve sırt bölgesine yayılabilir” diyor.

Dr. Özdil, kalp krizinin en önemli sebeplerinden birinin yüksek tansiyon olduğunu belirtiyor. Acil durumda aspirin çiğneyip sağlık kuruluşuna ulaşılması gerektiğini dile getiriyor. Yüksek tansiyon, kolesterol, sigara kullanımı, diyabet ve yaş faktörü kalp krizini tetikleyen etmenler arasında yer alıyor.

1990 yılından bu yana 40 yaş altında kalp krizine bağlı ölümlerin %2 oranında arttığını belirten Dr. Özdil, kalp krizi belirtileri yaşayan bireylerin aspirin kullanmasının önemine vurgu yapıyor. Aspirin bulunuyorsa çiğneyip suyla yutulması ve ardından sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtiyor. Kalp krizi durumu ciddiye alınmalı ve ilk müdahalenin paramedikler tarafından yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / ELİF KIZILÇAY – Sağlık

Related Posts

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Öğretmenler İçin MEB’ten İl İçi Mazeret Duyurusu

Öğretmen İl İçi Mazeret duyurusu.. MEB tarafından 2025 yılı yaz tatili öğretmenlerin il içi mazerete bağlı yer değiştirme işlemlerine ilişkin duyuru yayımlandı.

Bayram dönüş yolunda ‘uyku apnesi’ uyarısı

Prof. Dr. Tevfik Özlü, bayram tatili dönüşünde yolculuk yapacak sürücüleri ‘uyku apnesi’ konusunda uyardı.

Gece 3’te uyanıp düşünmekten yoruldunuz mu? İşte endişeleri durduran 4 kelime

Gecenin bir yarısı, saat 03.00’te aniden uyandığınız oldu mu? Peki tüm endişelerden sizi bir çırpıda arındıran 4 kelime olduğunu söylesek?

Sınav Öncesi Beslenme Nasıl Olmalı?

Sınav öncesi beslenme hakkında bilgi veren Uzm. Diyetisyen Esra Öztürk, sınav öncesi alınacak gıdaların sınav başarısına etkisini anlattı.